Endodoncija

Endodoncija i restaurativna stomatologija

Jeste li ikada pomislili koliko su važni vaši zubi?

Prirodni zubi omogućavaju Vam toliko toga: alat su za ulazak hrane u Vaš organizam, znak su Vaših emocija koje pokazujete osmijehom i često su signal Vašeg općeg zdravlja. U našoj Poliklinici činimo sve da spasimo Vaše prirodne zube jer vjerujemo da imaju izrazito veliku vrijednost i doprinose kvaliteti života.

Istraživanja pokazuju da endodontska terapija produljuje trajanje zubi u razdoblju od 10 do 20 godina. Endodoncija i restaurativna stomatologija put su do čuvanja prirodnih zubi.

Rezervirajte svoj termin

Dogovorite svoj termin i inicijalni pregled, postavite upit ili zatražite cijenu pojedinih usluga. Naš stručni tim stoji vam na raspolaganju i odgovorit će vam na sva pitanja u najkraćem mogućem roku.

Općenito o endodonciji

Što je endodoncija?

“Endo” je grčka riječ za “unutrašnjost”, a “odoncija” je grčka riječ za “zub”. Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem patologija unutar pulpe ili korijena.

Unutar zuba, ispod bijele cakline i tvrdog sloja koji se zove dentin, nalazi se meko tkivo koje se naziva pulpa.

Zubna pulpa se nalazi unutar kanala koji je smješten u svakom korijenu zuba.

Sastoji se od živaca, krvnih žila i vezivnog tkiva, te ima važnu ulogu u razvoju i održavanju vitalnosti zuba.

Endodontskim liječenjem tretira se unutrašnjost zuba, a liječenje korijenskog kanala jedna je od vrsta endodontskog liječenja

Endodontsko liječenje provodi se kada karijes uništi zub duboko ispod cakline i dentina iznutra i dođe do pulpe.

Prodor toksina i bakterija uništava zubno tkivo te se približavaju središtu, tj. zubnoj pulpi (“živcu”). Tako uzrokuju infekciju pulpe što dovodi do povećanja osjetljivosti zuba pri zagrizu ili na toplo. Ako se to dogodi, potrebno je endodontsko liječenje zuba.

Ako se zub s upalom ne liječi, dolazi do širenja infekcije u kosti, stvarajući proces oko korijena zuba. 

Prioritet naših stomatologa je izliječiti i očuvati zub i njegov korijen, no terapija zahtijeva strpljenje koje je bitan i neophodan dio endodontskog liječenja zuba.

Postoji nekoliko simptoma koje prepoznajemo kao alarm:

 • jaka bol tijekom žvakanja ili grickanja
 • prištići na desnima
 • okrnjen ili napuknut zub
 • osjetljivost na vruće ili hladno
 • otečene ili osjetljive desni
 • propadanje ili tamnjenje zubnog mesa

Proces liječenja

Pacijentima je obično potrebna terapija kada postoji upala ili infekcija u korijenu zuba. Liječenje korijenskog kanala često je jednostavan postupak za ublažavanje boli i spašavanje vaših prirodnih zuba. 

Terapijski zahvat se sastoji od uklanjanja kompletne zubne pulpe, mehaničkog i kemijskog čišćenja, dezinficiranja, proširivanja te punjenja korijenskih kanala materijalom koji će spriječiti daljnji prodor bakterija iz usne šupljine u organizam.

Kako biste dobili bolju ideju o tome kako se provodi endodontski tretman, slijedi prikaz koraka: 

 1. Prije početka endodontskog liječenja potrebno je napraviti rendgenski snimak oboljelih zuba kako bi stomatolog imao uvid u stanje zuba.
  Terapija se provodi u lokalnoj anesteziji kako bi zahvat bio manje bolan i što precizniji.
 2. Nakon što je zub umrtvljen, stomatolog stavlja malu zaštitnu foliju koja se naziva “zubna brana” kako bi izolirao zub i održavao ga čistim i bez sline tijekom postupka.
 3. Zatim se radi otvor u kruni zuba. Kako bi se uklonile bakterije i inficirano tkivo, tretman započinje uklanjanjem oboljelog zubnog tkiva, te uklanjanjem upaljene zubne pulpe uz kemijsko i mehaničko čišćenje korijenskog kanala.
 1. Nakon što se kanal proširi i oblikuje, napuni se biokompatibilnim
  materijalom kako bi se spriječio ulazak bakterija na vrh korijena i ponovna infekcija.
 2. U većini slučajeva postavlja se privremena ispuna za zatvaranje otvora. Privremena plomba uklanja se prije obnavljanja zuba.
 3. Nakon tretmana površina zuba može biti uništena ili zub može potamniti, zbog čega je poželjno napraviti krunicu ili most.  Time je zub zaštićen, što omogućuje njegovu funkcionalnost i estetiku.

Hermetičkim punjenjem korijenskog kanala i adekvatnom postendodontskom
restauracijom krune zuba dobiva se trajno rješenje problema.

Što su ljuskice za zube?

Ljuskice su protetski nadomjesci koji idu samo na prednju plohu zuba zahtijevajući manje brušenja Vašeg zuba nego brušenje prilikom izrade krunica na zubu.

Ljuskice su relativno tanki komadi keramike ili smole koji se lijepe na površinu zuba. Mogu se koristiti za 

 • obnavljanje oštećenih zuba, 
 • rotiranih zuba ili
 • za poboljšanje estetike. 

Obično je potrebna određena količina pripreme zuba da bi ljuskica ‘sjela’, ali moderne tehnike omogućuju izradu ljuskica koje se lijepe ravno na površinu zuba, poput „lažnih noktiju“. Često su sredstvo uljepšavanja osmijeha unutar područja stomatologije zvanog estetska stomatologija.

Mobilna protetika

Mobilna  protetika bavi se nadomještanjem zuba i mekih tkiva mobilnom protezom koja se može vaditi.

Krunice se, osim mehaničkog zadržavanja, cementiraju na zub određenim trajnim cementima što osigurava odličnu retenciju.

 • po materijalu – kompozitni, amalgamski, glasionomerni, kombinacija kompozitnih i glasionomernih
 • po opsežnosti – jednoplošni, dvoplošni, troplošni

U Poliklinici Božić koristimo Reciproc Gold sistem strojne endodoncije koji je vrlo precizan i učinkovit sustav za liječenje korijenskih kanala. 

Reciproc sistem odlično čisti stijenke korijena ujedno ih pripremajući za završno punjenje i brtvljenje.

Uz najsuvremeniju stomatološku tehnologiju  za strojnu endodonciju povećava se uspješnost liječenja korijenskih kanala i skraćuje trajanje endodontske terapije. 

Takav tretman se izvodi u čak jednoj ili dvije posjete, ovisno o stanju zuba. 

Ovo je vrlo bezbolan tretman koji se izvodi  pod lokalnom anestezijom.

Endodontska operacija

U pojedinim slučajevima nekirurški zahvat korijenskog kanala nije dovoljan za spas zuba. U tim slučajevima se preporučuje operacija. Endodontski kirurški zahvati mogu se koristiti za

 • lociranje malih prijeloma ili skrivenih kanala koji prethodno nisu bili otkriveni RTG snimkom tijekom početnog liječenja
 • uklanjanje naslaga kalcija u korijenskim kanalima ili 
 • za liječenje oštećenih površina korijena ili okolne kosti zuba.

Suvremene tehnologije poput digitalnog snimanja i operativnih mikroskopa omogućuju brzo, udobno i uspješno izvođenje operacije.

Postoje mnogi kirurški zahvati kojima se može spasiti zub. Najčešće se radi apikotomija, ili resekcija kraja korijena, koja može biti potrebna kada se upala ili infekcija javi u koštanom području vašeg zuba nakon postupka čišćenja  korijenskog kanala.

Ako kanal nakon endodoncije nije do kraja napunjen radi se revizija liječenja. 

Prethodni materijal se izvadi, kanal se dezinficira i proširi do kraja te se ponovno napuni do njegove prave dužine. 

Postupak je bezbolan, a traje koliko i običan endodontski zahvat.

Endodontska terapija kod traumatskih ozljeda zuba

Traumatske ozljede zuba često nastaju kao posljedica nesreće ili sportske ozljede. U većini slučajeva radi se o okrhnutom zubu, a rjeđe o težim ozljedama.. Bez obzira na opseg ozljede, Vaš zub zahtijeva hitan pregled kod stomatologa

OKRHNUT ILI SLOMLJEN ZUB

Ako ste okrhnuli ili slomili krunu zuba, zub se može restaurirati ponovnim pričvršćivanjem slomljenog dijela ili stavljanjem ispuna u boji zuba.  Ako pukotina dođe do korijena, ozljeda zahtijeva liječenje korijenskog kanala za obnavljanje funkcije vašeg zuba.

POMAKNUT ZUB

Tijekom ozljede, zub se može gurnuti u stranu ili izbiti iz svoje čašice. Stomatolog će repozicionirati i stabilizirati zub. I u ovom slučaju se primjenjuje terapija liječenja korijenskog kanala, obično nekoliko dana nakon ozljede.

IZBIJENI ZUB

Stomatolog će vratiti zub u ležište i pregledati vas za eventualne druge ozljede zuba. Sljedećih nekoliko tjedana bit će postavljena stabilizacijska udlaga. Ovisno o stupnju razvoja korijena, nakon 1 do 2 tjedna stomatolog  može započeti liječenje korijenskog kanala.

PRIJELOMI KORIJENA

Traumatska ozljeda vašeg zuba također može rezultirati horizontalnim prijelomom korijena. Mjesto prijeloma određuje dugoročno zdravlje vašeg zuba. Što je prijelom bliže vrhu korijena, to su veće šanse za uspjeh i dugoročno zdravlje; prijelomi bliže rubu zubnog mesa više oštećuju vaš zub. Ponekad je potrebna stabilizacija udlagom dok zub zacjeljuje.

Tretman izbjeljivanja zuba je vrlo siguran i neinvazivan način za posvjetljivanje zubi i uklanjanje mrlja i promjena boje. 

U Poliklinici Božić koristimo Opalescence Boost Tooth whitening system, jedan od najsigurnijih i najučinkovitijih sustava na tržištu, koji ne oštećuje zubnu caklinu te u vrlo kratkom roku daje odlične rezultate.

Većina zuba se može liječiti.  Ipak u nekim slučajevima  zub se ne može spasiti jer:

 • su kanali korijena nedostupni
 • korijen je u potpunosti slomljen
 • zub nema odgovarajuću koštanu potporu 
 • zub se ne može obnoviti. 

Međutim, napredak u endodonciji omogućuje spašavanje zuba koji bi i prije nekoliko godina bili izgubljeni. Kada endodontsko liječenje nije učinkovito, zub se može spasiti endodontskom operacijom.

Endodontska terapija se obavlja najčešće unutar 1 do 2 posjeta stomatologu. 

S obzirom na to da se u liječenju koristi lokalna anestezija, proces liječenja ne bi trebao biti bolan, samo zahtijeva više posjeta i strpljenja.

Ako ste ušli u endodontski tretman, cilj nam je ublažiti bol koju osjećate, a koja je uzrokovana upalom ili infekcijom pulpe. Uz korištenje suvremenih tehnika i anestezije, većina pacijenata navodi da im je ugodno tijekom zahvata.

Prvih nekoliko dana nakon tretmana Vaš zub može biti osjetljiv, osobito ako je prije zahvata bilo bolova ili infekcije. Ova se nelagoda može ublažiti lijekovima koje inače uzimate za bolove.

Stomatolog uklanja upaljenu ili inficiranu pulpu koja je uzrokovala bol u vašim zubima te vas je dovela u opasnost od gubitka zuba.

Zato je bitno endodontsko liječenje kojim se  pažljivo čisti i oblikuje unutrašnjost korijenskog kanala, zatim ispunjava prostor te se  postavlja krunica ili druga restauracija na zub kako bi se zaštitio i vratio u punu funkciju. Nakon restauracije, zub nastavlja funkcionirati kao i svaki drugi prirodni zub.

Uz pravilnu njegu, većina endodontski liječenih zuba traje jednako dugo kao i drugi prirodni zubi. Ponekad zub koji je bio podvrgnut endodontskom liječenju ne zacijeli ili se bol nastavi. U nekim slučajevima, zub može postati bolan mjesecima ili čak godinama nakon uspješnog liječenja. Ponavljanje endodontskog postupka može spasiti zub.

Ako sumnjate da zub koji je prethodno bio liječen zahtijeva ponovno liječenje, posjetite stomatologa.

Problemi koji mogu uzrokovati bol kod zuba koji je uspješno liječen:

 • novi karijes može izložiti materijal za punjenje korijenskog kanala bakterijama, uzrokujući novu infekciju u zubu
 • labava, napuknuta ili slomljena krunica ili ispun mogu dovesti do nove upale
 • slomljeni zub

Tijekom ponovnog liječenja, stomatolog će ponovno otvoriti vaš zub i ukloniti materijale za ispune koji su bili postavljeni u korijenske kanale tijekom prvog postupka. Stomatolog tada pažljivo pregledava zub, tražeći dodatne kanale ili novu infekciju. Uklanja eventualnu infekciju, čisti i oblikuje kanale te postavlja nove materijale za ispune. Otvor se zatim začepi privremenim ispunom. Zub se restaurira  trajnim nadomjestkom koji će ga zatvoriti i zaštititi.

Prvih nekoliko dana nakon liječenja neki pacijenti osjećaju veću osjetljivost zuba, može se pojaviti oteklina, a neki pacijenti imaju neujednačen zagriz. Bez obzira na simptome, gotovo je uvijek potreban kontrolni pregled na kojem će se napraviti procjena potrebe daljnjeg liječenja. 

Nakon procesa čišćenja korijenskog kanala preporučujemo jesti mekanu hranu koju je potrebno vrlo malo žvakati, poput kaše od jabuka, jogurta, jaja i ribe. Izbjegavajte tvrdu ili vruću hranu. Preporučujemo ne jesti nekoliko sati nakon tretmana dok utrnulost u ustima ne nestane kako se ne biste ugrizli za obraz ili jezik.

Potrebno je održavati dobru oralnu higijenu, uključujući 

 • četkanje
 • čišćenje zubnim koncem te
 • redovite preglede i čišćenja kod stomatologa.

Većina endodontski liječenih zuba traje jednako dugo kao i drugi prirodni zubi. U nekoliko slučajeva zub koji je bio podvrgnut endodontskom liječenju ne zacijeli ili se bol nastavi. Povremeno, zub može postati bolan ili bolestan mjesecima ili čak godinama nakon uspješnog liječenja. U tim slučajevima ponavljanje endodontskog postupka može spasiti zub.

Media

Galerija

U našim moderno opremljenim ordinacijama očekuje vas tim vrhunskih stručnjaka, koji će pronaći najbolje rješenje za vaše dentalne probleme. Birajte Polikliniku Božić, u kojoj san o zdravom, funkcionalnom i lijepom osmijehu postaje stvarnost!