Implantati

Nedostaje vam zub i tražite trajno i pouzdano rješenje?

Na pravom ste mjestu! Ako vam nedostaje zub i razmišljate o trajnom rješenju koje daje osjećaj prirodnog zuba, zubni implantati mogu biti idealni za vas. Jedan implantat može zamijeniti zub koji vam nedostaje bez ikakvih promjena na susjednim zdravim zubima. 

Istraživanja pokazuju da pravilno postavljen zubni implantat može značajno poboljšati kvalitetu vašeg života. Kvaliteta, posvećenost i stručnost naše su temeljne vrijednosti. Dogovorite svoj termin i prepustite svoje dentalno zdravlje u naše sigurne ruke.

Rezervirajte svoj termin

Dogovorite svoj termin i inicijalni pregled, postavite upit ili zatražite cijenu pojedinih usluga. Naš stručni tim stoji vam na raspolaganju i odgovorit će vam na sva pitanja u najkraćem mogućem roku.

Općenito o implantatima

Što je implantat?
Najvažnije je zapamtiti da se Vaša bolest desni može vratiti. Stoga je nakon tretmana bitna briga za desni.

Brojna istraživanja i iskustva pacijenata dokazuju da su zubni implantati siguran i praktičan način zamjene izgubljenih zubi, te garantiraju prirodan izgled. No, implantati, kao i prirodni zubi, zahtijevaju brigu o oralnoj higijeni. Stoga je važna pravilna i učinkovita oralna higijena te redoviti pregledi kod stomatologa.

 • Dentalni implantati izgledaju, funkcioniraju i osjećaju se kao prirodni zubi.
 • Zdravi zubi ne moraju se brusiti kako bi se nadoknadio zub.
 • Integrirani implantati u čeljusti stimuliraju koštano tkivo i zubno meso, osiguravajući privlačan, estetski rezultat, istovremeno pomažući održavanju izgleda lica.
 • Dentalnim implantatima nisu potrebna ljepila da držanje zuba na mjestu kako bi se eliminirala nelagoda kod nestabilnih proteza.

Zubni implantati prikladni su za većinu ljudi koji su izgubili jedan ili više zuba i žele vratiti njihov izgled ili sposobnost žvakanja.
Ako su vaša usta zdrava, pravi ste kandidat za implantat. Važno je da je koštano tkivo pacijenta potpuno razvijeno, bez karijesa ili aktivne bolesti desni. Ako vam se dijagnosticira gingivitis ili parodontitis, potrebno je provesti liječenje prije postavljanja implantata.

Prije ugradnje implantata provodi se potpuna procjena zuba, tkiva i kosti, kako bi se utvrdilo je li prikladan za pacijenta. Procjenjuju se osobni čimbenici rizika i dogovara najadekvatniji plan liječenja za pojedinog pacijenta. To može uključivati i liječenje bilo koje druge bolesti zuba ili desni, kako bi zubni implantat imao najbolje šanse za uspjeh.

Terapija implantatima možda neće biti moguća ako čeljusna kost nije dovoljno široka za smještaj implantata i ako nije moguće presađivanje kosti.

Implantati nisu prikladni za pacijente s neliječenim parodontitisom ili dijabetesom koji nije liječen.

Implantati također nisu prikladni za osobe koje uzimaju lijekove za osteoporozu.

Ostala medicinska stanja koja isključuju upotrebu implantata uključuju:

 • Poremećaji zgrušavanja krvi
 • Određene bolesti kostiju 
 • Problemi s imunološkim sustavom
 • Teške sistemske bolesti 
 • Pušenje ( pušači imaju veći rizik od razvoja periimplantnih bolesti i veća je vjerojatnost da će doživjeti gubitak implantata. Prestanak pušenja značajno će povećati vaše šanse za uspješnu terapiju implantatima i postizanje dugotrajnih rezultata.)

Parodontitis mora biti uspješno izliječen prije nego što se započne s implantološkom terapijom jer njegova prisutnost povećava rizik od komplikacija kod zubnih implantata.

Znanstvena literatura navodi kako 80% implantata traje više od 10 godina. Zubni implantati trebaju doživotno održavanje, slično kao i naši prirodni zubi. Briga o implantatima slična je njezi zubi i uvelike utječe na njihovu trajnost.

Uz dobru oralnu higijenu, redovite preglede i izbjegavanje pušenja, vaš zubni implantat trajat će dugi niz godina.

Terapije liječenja prije ugradnje implantata

Liječenje bolesti zuba ili desni prije implantološke terapije osigurava implantatu najbolje šanse za uspjeh.

Koštani transplantati i regeneracija kostiju

U nekim slučajevima potrebni su koštani transplantati ili regeneracija kosti da bi se pripremila čeljusna kost tako da može podržati implantat.
Koštani transplantati rade se zbog povećanja širine i visine čeljusne kosti na mjestu implantacije.

Postoje različite vrste nadomjestka za kost:

 • Autologni transplantati koriste kosti iz nekog drugog dijela tijela, obično kuka.
 • Alografti su transplantati koji koriste doniranu ljudsku kost iz “koštane banke” i djeluju na isti način kao autologni transplantati.
 • Ksenografti koriste kost davatelja životinja, naročito krave (goveđa kost). Kost u transplantatu se s vremenom zamjenjuje vlastitim koštanim tkivom.
 • Aloplasti su transplantati koji koriste sintetičke nadomjestke kosti koji su kemijski slični ljudskoj kosti. Ovi transplantati okvir su za novu prirodnu formaciju kosti.
 • Autologna transplantacija je preferirana opcija jer ne postoji rizik da će je tijelo odbaciti. Nakon zahvata potrebno je pričekati najmanje tri mjeseca prije postavljanja implantata.

Regeneracija kosti

Vođena regeneracija kosti je posebna tehnika koja pomaže dati koštanim stanicama prednost u odnosu na druge vrste stanica da se umnože i ispune područje na kojem je došlo do gubitka koštane mase. Obično stanice s površine desni i vezivnog tkiva puno brže popunjavaju praznine nastale parodontnim uništavanjem, u usporedbi s koštanim stanicama. To znači da kost možda neće imati priliku za regeneraciju čak i kad je upala uklonjena. U ovom postupku, barijerna membrana pokriva područje gubitka kosti i blokira pristup drugim vrstama stanica, dajući koštanim stanicama priliku da popune nedostatak. Barijera se može raspasti i na kraju nestati (resorbirati se) ili će je biti potrebno ukloniti u kasnijem postupku (neresorbirajuća).

 Podizanje sinusa

Sinus lift je postupak koji je ponekad potrebno provesti prije ili tijekom ugradnje implantata u stražnji dio gornje čeljusti kada nema dovoljno kosti. Ako ovo postane relevantno, Vaš implantolog će o tome razgovarati s Vama.

Tijek implantološke terapije

 1. Pregled i planiranje

Prvi korak u terapiji dentalnim implantatima je razgovor s vašim stomatologom, nakon kojeg slijedi detaljan stomatološki pregled. Stomatolog provodi temeljit fizički pregled stanja u ustima pacijenta, a uz pomoć rendgenske snimke i/ili CBCT dijagnostike (kompjuterizirana tomografija konusnim snopom) procjenjuje oblik i stanje koštanog tkiva i locira položaje važnih struktura – poput živaca i sinusa –  u odnosu na predviđeno mjesto implantacije. To omogućuje stomatologu da točno planira kako će implantati biti postavljeni.

Dok se specijalističkim pregledom i tradicionalnom rendgenskom snimkom ponekad ne može identificirati eventualni problem ispod površine zuba ili unutar kosti, CBCT skeniranjem mogu se dobiti trodimenzionalne slike, u slučajevima kada je potrebna rekonstrukcija kosti prije postavljanja implantata.

 1. Umetanje implantata

Operacija umetanja implantata može se provesti u jednoj ili dvije faze, ovisno o specifičnim okolnostima. U oba slučaja operacija uključuje mali rez na desnima kako bi se otkrila kost, a zatim se pomoću posebnih bušilica priprema “ležište” implantata u koje se implantat ugrađuje.

 • Postupak u jednoj fazi: implantat se ugrađuje u pripremljenu kost, a na njega se stavlja takozvana „ljekovita kapa“, koja strši iz desni. Ova ljekovita kapa uklanja se nakon završetka zacjeljivanja, koje obično traje dva do šest mjeseci, i zamjenjuje se trajnim nastavkom koji se naziva abutment (upornjak). Zamjenski zub – krunica – cementira se ili uvija na svoje mjesto iznad upornjaka.
 • Postupak u dvije faze: na gornji dio implantata stavlja se pokrovni vijak, a desni se zašiju preko njega za vrijeme cijeljenja. Potreban je drugi postupak za otkrivanje implantata (kroz mali rez na desni) i pričvršćivanje ljekovite kape. Zatim, nakon što desni zacijele, obično nakon četiri do šest tjedana, ljekovita kapa se uklanja i zamjenjuje upornjakom, koji je sada spreman za novu krunu.

Postupak u dvije faze neophodan  je ako postoji potreba za povećanjem volumena kosti na mjestu implantata. Navedeno se ostvaruje korištenjem koštane transplantacije ili tehnike za regeneraciju kosti. Razlozi nedostatka kosti na mjestu implantacije mogu biti različiti

 • dugotrajni nedostatak zuba
 • nošenje proteze
 • gubitak kosti uslijed parodontne bolesti, starenja ili nakon traume
 • kod nedostatka zubi, desni i donja kost se s vremenom smanjuju.
 1. Priprema zuba i otisak

Kada Vaše desni potpuno zacijele, nakon otprilike četiri do šest tjedana, stomatolog uzima ponovno otisak zuba. Taj će se otisak koristiti za izradu modela zuba na kojem će zubni tehničar izgraditi krunu ili most, vodeći računa o boji i obliku tako da vaši novi zubi izgledaju poput vaših prirodnih.

 1. Ugradnja i prilagodba 

Kada je krunica ili zub gotov, stomatolog ih jednostavno pričvrsti za dentalne implantate, provjerava pristaju li i izgledaju li dobro, i je li Vam ugodno pri zagrizu. Obično je potrebno nekoliko pregleda kako biste bili sigurni da su implantati stabilni i dobro funkcioniraju te da ste potpuno zadovoljni finalnim rezultatom.

Je li postupak bolan?

Sam postupak trebao bi biti bezbolan. Bolan osjećaj u ustima može potrajati tjedan dana nakon zahvata, no postoje postupci za kontrolu nelagode na koje pacijenta upućuje stomatolog.

Sam postupak trebao bi biti bezbolan. Bolan osjećaj u ustima može potrajati tjedan dana nakon zahvata, no postoje postupci za kontrolu nelagode na koje pacijenta upućuje stomatolog.

Implantat je potrebno ugraditi u čeljust. Proces zacjeljivanja obično traje između dva do šest mjeseci. Proces je poznat kao osteointegracija – površina implantata stapa se s okolnom kosti,. Nakon što je ovaj proces završen, implantat je dovoljno stabilan da podrži jedan ili više novih zuba. Nakon razdoblja zacjeljivanja, uzima se otisak za izradu zuba i zub se postavlja na implantat.

Najčešći uzroci neuspješne ugradnje implantata su

 • loša oralna higijena
 • parodontitis u anamnezi pacijenta
 • pušenje.

Ako pacijent ima lošu oralnu higijenu, na površini implantata se nakupljaju bakterije i izazivaju upalu sluznice koja okružuje implantat – to stanje je poznato kao periimplantatni mukozitis. Ako se ne liječi, mukozitis može prijeći u opasnije stanje zvano periimplantitis, javlja se veća upala koja dovodi do gubitka kosti oko implantata. Zbog toga implantat gubi svoju stabilnost u kosti i postaje nestabilan, što znači da će se morati zamijeniti. Navedeno stanje može zahtijevati dodatnu operaciju regeneracije kosti.

Znakovi upozorenja periimplantnih bolesti:

 • Povećana sklonost krvarenju desni tijekom četkanja i čišćenja interdentalnog prostora
 • Oticanje zubnog mesa
 • Loš zadah ili loš okus u ustima
 • Pomičnost implantata, mosta ili proteze

Važno je napomenuti da se periimplantatne bolesti mogu razviti i oštetiti tkiva i kosti mnogo brže nego što je to slučaj s parodontitisom. Osim toga, periimplantitis je obično mnogo teže liječiti od parodontitisa.

Redoviti pregledi kod vašeg stomatologa pomoći će u ranom otkrivanju bilo kakvih problema i time spriječiti nastanak periimplantnog mukozitisa ili periimplantitisa. Ako primijetite bilo kakve znakove upale oko implantata, važno je da što prije dogovorite pregled kod svog stomatologa ili parodontologa

Je li moguća prevencija periimplantatne bolesti?

Ključ za sprječavanje pojave periimplantnih bolesti (periimplantatni mukozitis i periimplantitis) isti je kao i za sprječavanje gingivitisa i parodontitisa: pravilna oralna higijena kod kuće.

Neki od ostalih koraka uspješne prevencije su: 

 • redoviti pregledi kod stomatologa – parodontologa neophodni su kako bi se implantati i zubi mogli profesionalno očistiti i svi problemi riješiti prije nego ugroze stabilnost implantata i zdravlje desni
 • budući da je periimplantitis češći u bolesnika s parodontitisom u anamnezi, te bi bolesnike trebalo temeljitije pratiti radi otkrivanja bilo kakvih znakova početka upale i gubitka kosti oko implantata
 • jedna od ključnih mjera za preživljavanje implantata je izbjegavanje pušenja kako bi se spriječila pojava  periimplantnih  bolesti.
 • također se preporučuju godišnje snimke implantata, kako bi se otkrio rani gubitak koštane mase jer kod nekih pacijenata periimplantitis može započeti dvije do tri godine nakon ugradnje implantata.

Ako pacijent primijeti znakove upale oko implantata, važno je odmah zakazati termin za pregled.

Ključ za sprječavanje pojave periimplantnih bolesti (periimplantatni mukozitis i periimplantitis) isti je kao i za sprječavanje gingivitisa i parodontitisa: pravilna oralna higijena kod kuće.

Neki od ostalih koraka uspješne prevencije su: 

 • redoviti pregledi kod stomatologa – parodontologa neophodni su kako bi se implantati i zubi mogli profesionalno očistiti i svi problemi riješiti prije nego ugroze stabilnost implantata i zdravlje desni
 • budući da je periimplantitis češći u bolesnika s parodontitisom u anamnezi, te bi bolesnike trebalo temeljitije pratiti radi otkrivanja bilo kakvih znakova početka upale i gubitka kosti oko implantata
 • jedna od ključnih mjera za preživljavanje implantata je izbjegavanje pušenja kako bi se spriječila pojava  periimplantnih  bolesti.
 • također se preporučuju godišnje snimke implantata, kako bi se otkrio rani gubitak koštane mase jer kod nekih pacijenata periimplantitis može započeti dvije do tri godine nakon ugradnje implantata.

Ako pacijent primijeti znakove upale oko implantata, važno je odmah zakazati termin za pregled.

Periimplantatni mukozitis: 

Sprječava se i liječi dobrom oralnom higijenom i profesionalnim čišćenjem, koje se radi najmanje dva puta godišnje.

Periimplantitis: 

Ovisno o težini gubitka kosti oko implantata moguće su sljedeće terapije:

 • Profesionalna nekirurška terapija uz korištenje tekućina za ispiranje usta i gelova za smanjenje bakterijskih naslaga.
 • Ako postoji značajan gubitak koštane mase s krvarenjem i gnojem koji nije uklonjen nekirurškom terapijom, mogu se primijeniti različiti oblici liječenja. Međutim, prvo treba ponoviti nekirurško liječenje kako bi se saniralo krvarenje i upala.
 • Antibiotici: u nekim slučajevima, nakon nekirurškog liječenja, mogu se uvesti antibiotici kako bi se infekcija stavila pod kontrolu.
 • Nakon što je upala oko implantata nestala, ako problem zahtijeva kirurško liječenje, stomatolog ili parodontolog će odlučiti koji pristup primijeniti. To će ovisiti o stupnju oštećenja uzrokovanog periimplantitisom.
 • Što se ranije otkrije periimplantatni mukozitis i periimplantitis, to su veće šanse za uspješno liječenje. Ali, još učinkovitija prevencija bolesti je pravilna oralna higijena i redovito profesionalno čišćenje zuba, implantata i desni.

Tri najvažnije stvari koje možete učiniti kako biste produžili trajnost implantata su: izbjegavanje pušenja, svakodnevna pravilna oralna higijena i redoviti posjet stomatologu radi pregleda vaših zubi, desni i implantata.

U našoj poliklinici dobit ćete detaljne upute, ali uvijek vrijede sljedeća opća pravila: 

 • korištenje odgovarajuće električne četkice za zube
 • poseban naglasak pažljivijeg pranja i četkanja oko implantata
 • svakodnevno korištenje interdentalnih četkica
 • uz četkicu za zube potrebno je tijekom dana primjenjivati i odgovarajuću četkicu za fino uklanjanje svih naslaga koje se nakupljaju između zuba i oko implantata
 • redoviti pregledi kod stomatologa – za većinu ljudi jednom godišnje
 • jednom godišnje stomatolog provjerava razinu kosti oko implantata kako bi se utvrdilo je li sve u redu i da nema pogoršanja. Ako se i pojave problemi, oni se redovitim pregledom rješavaju ranije i time sprečavaju komplikacije i daljnje liječenje
 • supragingivno čišćenje, odnosno odstranjivanje plaka, kamenca i eventualnih džepova potrebno je učiniti najmanje dva puta godišnje.

Što treba činiti?

 • hranite se zdravo i izbjegavajte slatke zalogaje
 • nemojte pušiti
 • isperite usta nakon jela ili upotrijebite žvakaću gumu bez šećera
 • četkajte zube najmanje dva puta dnevno
 • zaštitite zube štitnikom za zube (udlagom) pri bavljenju sportom
 • upoznajte se s premazivanjem (pečaćenjem) zuba kod djece
 • redovito odlazite na stomatološke preglede
Media

Galerija

U našim moderno opremljenim ordinacijama očekuje vas tim vrhunskih stručnjaka, koji će pronaći najbolje rješenje za vaše dentalne probleme. Birajte Polikliniku Božić, u kojoj san o zdravom, funkcionalnom i lijepom osmijehu postaje stvarnost!