Parodontologija 

Liječenje bolesti desni

Usna šupljina je zrcalo zdravlja cijelog organizma. Kada određene bakterije u usnoj šupljini pređu određenu razinu postaju neprijateljske za naše oralno zdravlje. Želimo ukazati na važnost parodontitisa kao ozbiljne kronične bolesti koja ima utjecaj ne samo na žvačni sustav, već ozbiljno utječe i na sistemske bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Parodontitis nije bolest starijih ljudi. Podaci pokazuju da u Hrvatskoj prosječni dvanaestogodišnjak ima i do 4 pokvarena ili izvađena zuba.

Po dentalnom zdravlju smo pri samom dnu u Europskoj uniji. Vjerujemo da provođenje jednostavnih edukacijskih programa u vrtićima i školama osigurava bolju prevenciju bolesti.

Potrebna je edukacija od odgajateljica u vrtiću, roditelja, nastavnika pa dalje. Zdrave navike važno je usvajati već u najranijoj dobi.

Rezervirajte svoj termin

Dogovorite svoj termin i inicijalni pregled, postavite upit ili zatražite cijenu pojedinih usluga. Naš stručni tim stoji vam na raspolaganju i odgovorit će vam na sva pitanja u najkraćem mogućem roku.

Općenito o parodontologiji

Što je parodontologija?

Znate li koji dio vaše usne šupljine:

 • pričvršćuje zube na čeljust?
 • djeluje kao amortizer tijekom grickanja i žvakanja te tako pomaže u sprječavanju oštećenja zuba?
 • održava zube u stabilnom položaju unutar čeljusti kako bi bili funkcionalni tijekom žvakanja?

Riječ je o parodontu, specijaliziranom sustavu tvrdih i mekih tkiva koji podupiru vaše zube i drži ih na njihovom mjestu u čeljusti. Parodontologija proučava ovaj specijaliziran sustav koji ima važne funkcije za naše tijelo i često nam može reći više od onoga što se događa u našim desnima. Ponekad je parodontolog prva osoba koja prilikom pregleda usne šupljine pacijenta otkrije znakove opće bolesti, poput dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti.

Parodontne bolesti su stanja koja zahvaćaju tkiva koja okružuju zub.

Najčešći oblici su: gingivitis i parodontitis.

Ako je upala zahvatila samo meko tkivo, govorimo o gingivitisu – površinskoj upali zubnog mesa bez utjecaja na potpornu kost. Znakovi po kojima ga možete prepoznati su crvenilo i krvarenje desni. Važno je napomenuti da ako se ne liječi,  može se razviti u parodontitis. Procesi koji su nam vidljivi izvana počinu uzrokovati dublje, nutarnje proces koji dovode do ozbiljnih problema. Uz upalu koja je vidljiva na površinskoj razini, započinju i dublji razarajući procesi koji zahvaćaju ostala tkiva parodonta, alveolarnu kost, cement i periodontalni ligament, te dovode do napredovanja bolesti. Stoga je iznimno važno dijagnosticirati gingivitis u ranoj fazi kako ne bi došlo do teških oralnih komplikacija.

Parodontitis je najčešća kronična upalna nezarazna bolest usne šupljine kod ljudi. Radi se o naprednom stadiju upale potpornih zubnih tkiva kroničnog tijeka s gubitkom kosti. Bolest je uzrokovana bakterijama koje razaraju parodontno tkivo te izazivaju jaku upalu što rezultira destrukcijom potpornih struktura zuba. Što se veći dio kosti izgubi, veća je vjerojatnost da će osoba ostati bez toga zuba odnosno da će se zub klimati ili čak ispasti. Problem je što gubitak kosti oko zuba može biti nepovratan, pa se parodontološkom  obradom nastoji spriječiti gubitak kosti prije nego što bude prekasno za spas zuba.

Radi se o šestoj najčešćoj kroničnoj bolesti u svijetu. Procjenjuje se da je učestalost parodontitisa na svjetskoj razini između 10-15%. 

Razlikujemo kronični i agresivni parodontitis:

 • Kronični parodontitis je najčešća infekcija potpornih tkiva zuba i glavni uzrok gubitka zuba diljem svijeta. Parodontitis nije bolest starijih ljudi. Ranije se smatrao bolešću odraslih, ali se dokazalo da se može pojaviti i kod djece i adolescenata.
 • Agresivni parodontitis, koji karakterizira brzi gubitak potpornih tkiva zuba, javlja se rjeđe i uglavnom pogađa mlađu populaciju (do 35. god), iako se može pojaviti i u kasnijim godinama.

Prvi znak da s desnima nešto nije u redu je krvarenje prilikom četkanja. Bakterije se nakupljaju oko zuba i iritiraju desni. To uzrokuje njihovu upalu, te stoga krvare pri dodiru. Ova iritacija ne dovodi uvijek do bolesti desni i gubitka kosti oko zuba, međutim, ako ste zabrinuti, najbolje je konzultirati se sa svojim parodontologom/stomatologom.

Parodontoza je veliki zdravstveni problem, negativno utječe na opće zdravlje osobe, žvačnu funkciju i estetiku, te značajno narušava kvalitetu života. S obzirom na to da se radi o bolesti koju uzrokuje bakterije koje mogu doći u naš krvotok, parodontna bolest može ozbiljno utjecaj na sistemske zdravstvene probleme. Dokazano je da utječe na kardiovaskularne bolesti, dijabetes  te povećava rizik za prerani porod kod trudnica. 

Ako se ne liječi može dovesti do:

 • gubitka potpornih tkiva 
 • gubitka  zuba
 • kardiovaskularnih bolesti (Bakterije iz usne šupljine mogu ući u krvotok, naseliti naslage na koronarnim žilama i tako doprinijeti stvaranju ugruška. Koronarna arterijska bolest predstavlja zadebljanje stijenki koronarnih krvnih žila pri čemu se ometa normalan protok krvi i ograničava dostupnost kisika i hranjivih tvari potrebnih srcu. Uslijed upala rizik za infarkt srca povećava do 5 puta.)
 • dijabetesa (Pacijenti sa šećernom bolesti imaju veći rizik za razvoj parodontne bolesti te se u novije vrijeme parodontitis smatra šestom komplikacijom šećerne bolesti. Povezanost je obostrana – osobe s neliječenim parodontitisom mnogo teže reguliraju razinu šećera u krvi.)
 • komplikacija u trudnoći (Trudnice koje imaju parodontitis imaju do sedam puta veći rizik da prijevremeno rode dijete manje porođajne težine, a infekcije predstavljaju opasnost i za sam fetus)
 • plućnih bolesti (Bakterije uzrokovane upalom u usnoj šupljini omogućavaju lakše naseljavanje respiratornih patogena i povećavaju rizik od dišnih bolesti npr. bakterijske upale pluća.)

Ako primijetite bilo koji znak upale u usnoj šupljini, obavezno zatražite stručnu pomoć stomatologa!

Radi se o složenoj bolesti bez jedinstvenog uzroka. Bakterije koje se nalaze između zubnog mesa i zuba nakupljaju se u obliku bakterijskog plaka koji dovodi do upale okolnog tkiva (npr. gingivitisa). Ako se plak ne ukloni,  upala može rezultirati razaranjem parodontnih tkiva te dovesti do parodontitisa. 

Čimbenici koji dovode do tako jako reakcije na upalu tkiva su:

 • loša oralna higijena parodontitis je bolest koja se može dobro prevenirati pravilnom i kvalitetnom oralnom higijenom. Stoga je iznimno važno razviti svijest o važnosti oralnog zdravlja.
 • zubni plak je tanka naslaga,  film koji se normalno nakuplja na  zubima tijekom dana. Problem je što zubni plak sadrži brojne bakterije, a ako se dobro ne ukloni  redovitim, pravilnim četkanjem, a on  se stvrdne i  stvara zubni kamenac. Zubno meso reagira na ovu  promjenu i najčešće uzrokuje početak bolesti desni.
 • pušenje je jedan od najznačajnijih čimbenika u razvoju bolesti desni i stvaranja zubnog kamenca. Osim toga, pušenje negativno utječe na to kako će pacijent reagirati na liječenje kao i na sam tijek i rezultate liječenja. Zato je u liječenju bolesti desni važno prestati pušiti kako bi se smanjio rizik za njezin nastanak i poboljšale prognoze za uspješno liječenje.
 • genetika neki su ljudi genetski podložniji razvoju bolesti desni od drugih. Ako znate da su članovi Vaše obitelji imali problema i obolijevali od bolesti desni, preporučuju se redoviti pregledi kod stomatologa odnosno parodontologa kako bi se eventualni problemi na vrijeme otkrili, dijagnosticirali i pravilno liječili.
 • sistemske bolesti mnogobrojna suvremena istraživanja povezuju bolest desni s drugim, sistemskim bolestima, dijabetesom, kardiovaskularnim, reumatskim, bubrežnim i bolestima dišnih puteva. Nedavna istraživanja pokazala su dvosmjernu vezu između bolesti desni i dijabetesa. Dijabetes može pogoršati bolest desni, dok bolest desni (parodontitis) negativno utječe na uspješnost liječenja dijabetesa. Osobama koje pate od stanja koja uključuju bolesti srca, dijabetes, reumatoidni artritis i bubrežne bolesti, savjetujemo redovite preglede kako bi očuvale oralno zdravlje, a time utjecale i na zdravlje čitavog organizma.

Kako bi se spriječila bolest desni potrebno je redovito kontrolirati zubno meso kod stomatologa. Godišnji pregledi kod vašeg stomatologa su neophodni i mogu na vrijeme otkriti pojavu parodontitisa.

Ako se liječenje započne rano, može se spriječiti daljnje oštećenje struktura koje drže zube na mjestu.

Neki od najčešćih simptoma koje pacijenti primijete su krvarenje zubnog mesa (iako nije vidljivo kod pušača), zadah, povlačenje zubnog mesa i pomicanje zuba.  

 • Bol i neugoda se mogu pojaviti, ali nisu uobičajeni simptomi. 
 • Najčešće se radi o krvarenju koje se javlja spontano ili tijekom četkanja zubi.  Krvarenje nije uobičajeni simptom kod pušača.  
 • Pojava gnoja, zadah iz usta
 • Povlačenje zubnog mesa
 • Pojava praznog prostora između zubi ili promjena položaja
 • Preosjetljivost zubi
 • Klimanje zubi

Ova bolest može dovesti do gubitka zuba ako se ne liječi, ali se u većini slučajeva može spriječiti i liječiti.

Bolest desni mjeri se upotrebnom mjernog instrumenta – radi se procjena stupnja bolesti te se dijagnosticira razina upale, površinska upala (gingivitis) ili dublji gubitak tkiva (parodontitis). Parodontolog pregledom utvrđuje

 • ima li krvarenja oko desni, 
 • mjeri dubinu džepova posebnom parodontološkom sondom i
 • mjeri recesije desni. 

Mjerenjem se procjenjuje dubina ‘džepa’ oko zuba,  prostora između desni i zuba koji je obično zdrav do 3 mm. Budući da se bakterije nakupljaju oko zuba, posljedica je upala desni, a džep može postati dublji. Svaki džep dubine 5 mm ili više, džep je koji treba liječiti. Dodatni je problem što kada se džep produbi na 5 mm, mijenja se i vrsta bakterija u njemu. Ako se ne liječi, vjerojatno će se nastaviti produbljivati te uzrokovati gubitak kosti oko zuba i na kraju gubitak zuba.

Terapija liječenja parodontitisa dugotrajna je i cjeloživotna u slučaju uznapredovalog parodontitisa, jer je riječ o kroničnoj bolesti, ali se može jako dobro staviti pod kontrolu. Čak 50% pacijenata koji uđu u terapiju ne izgube niti jedan zub.

Ključan preduvjet u procesu liječenja nam je informacija. Uspješan proces liječenja uvelike ovisi o suradnji pacijenta i usvajanju određenih navika u oralnoj higijeni. Stoga prije nego li uđemo u postavljanje i provođenje terapije želimo Vas:

 • Informirati o dijagnozi, uzrocima bolesti, čimbenicima rizika te načinima liječenja.
 • Dogovoriti personalizirani plan skrbi, koji se može prilagođavati tijekom liječenja.

Temelj svega je educirati ljude kako pravilno oprati zube. Četkica za zube je puno jeftinija od sati i sati provedenih na stolici i provođenja terapije. 

4 faze terapije su:

 1. motivacija
 2. mehanička terapija
 3. kirurška terapija
 4. potporna terapija

Motivacija: davanje konkretnih uputa o pravilnoj samostalnoj oralnoj higijeni od iznimne je važnosti jer time stavljamo bolest pod kontrolu i potičemo uspješno uklanjanje zubnog plaka. Razgovorom želimo osvijestiti važnost promjene određenih obrazaca ponašanja koji predstavljaju faktore rizika za napredovanje bolesti, kao što su:  pušenje, nekontrolirani dijabetes i prehrambene navike.

Za uspješnu terapiju parodontitisa važna je suradnja pacijenta jer bez nje nema ni uspješne terapije.

 1. Mehanička terapija: Bez obzira na napredne metode koje nam danas stoje na raspolaganju, još uvijek je nužno i neizostavno prethodno mehaničko, i po potrebi medikamentozno (uvođenje antibiotika) uklanjanje uzročnih bakterija i biofilma, odnosno zubnog plaka. Inicijalna terapija ima za cilj smanjiti upalu zubnog mesa i smanjenje džepova. Uključuje specijalistički pregled gdje se mjere svi parodontološki indeksi na svakom pojedinačnom zubu:
 • dubina džepova, 
 • povlačenje zubnog mesa, 
 • indeks plaka i krvarenja koji se mjere u postocima

Također provodimo supragingivno i subgingivno čišćenje kamenca, plaka i bakterija (tj.ispod i iznad granice zubnog mesa) te dajemo detaljne upute kako pacijent treba provoditi oralnu higijenu. 

Potrebno je 4 do 6 posjeta, ovisno o stupnju razvoja bolesti,  kako bi se parodontitis doveo u red te se napravilo detaljno struganje i poliranje korijena zuba. Pacijente obično naručujemo dva puta tjedno, a neke i češće ovisno koliko je bolest napredovala. Prvi termin kada se mjere indeksi u pravilu traje sat vremena, a ostali ovisno o uznapredovalosti bolesti. Kada se završi subgingivalno čišćenje svih zuba pacijent se naručuje za 6 tjedana na kontrolni pregled gdje se opet mjere svi parodontološki indeksi te se odlučuje o daljnjoj terapiji.

Primjena hijaluronske kiseline u nekirurškoj parodontnoj terapiji

 

Lokalna primjena hijaluronske kiseline ima utjecaj na vrijednosti dubine sondiranja, razinu pričvrstka te krvarenje pri sondiranju. Dubinska istraživanja su pokazala da nekirurška terapija  u kombinaciji s lokalnom primjenom hijaluronske kiseline rezultira dodatnim smanjenjem dubine  sondiranja, povećanjem pričvrstka i smanjenjem s konvencionalnim struganjem i poliranjem korijena, nakon razdoblja od tri mjeseca.

 1. Kirurška terapija – primjenjuje se ovisno o razvojnoj fazi bolesti i nastalim oštećenjima
 • Eliminacija džepova

U situacijama s vrlo uznapredovalim parodontitisom, preostali dublji džepovi na zubnom mesu uglavnom se mogu uspješno smanjiti samo kirurškim liječenjem. Ponekad se provodi kirurški zahvat za uklanjanje bakterija plaka i naslaga unutar parodontnih džepova i na površinama korijena na mjestima gdje se korijeni razdvajaju. Ta su područja nedostupna četkama i koncu, pa će upala ostati ondje sve dok se bakterije mogu naseliti na njima. Pod lokalnom anestezijom, zubno meso se podiže i površine korijena se čiste kako bi se osiguralo uklanjanje svih nakupina zubnog kamenca i plaka. 

 • Resektivna parodontna kirurška terapija 

Prekrivanje ogoljelog korijena zuba

Povlačenje gingive (zubnog mesa) s površine korijena naziva se recesija te zahtijeva zahvate prekrivanja ogoljele površine korijena. Recesije mogu biti povezane s generaliziranim gubitkom kosti kod parodontnih bolesti, ali mogu biti uzrokovane i traumatskim četkanjem, preopterećenjem zuba u zagrizu ili nepravilnom pozicijom zuba. Uz preosjetljivost zuba, pacijentima recesije predstavljaju i estetski problem. Na kraju postupka, desni se zašiju natrag na mjesto oko zuba i šavovi se obično ostavljaju na mjestu jedan do dva tjedna prije nego što se uklone.

 • Regenerativna parodontna kirurška terapija

Dokazano je da regenerativna parodontna kirurgija poboljšava prognozu zuba, produljuje njihovu trajnost i čini ih održivima. Cilj regenerativne kirurgije je postići regeneraciju svih parodontnih struktura: kosti, cementa i periodontalnog ligamenta bez velikog gubitka zubnog mesa. Važno je napomenuti kako nam je cilj postići i regeneraciju tkiva oko zuba. Kako bi to postigli, koristimo se raznim koštanim transplantatima, nadomjescima i proteinima koje ponekad prekrivamo membranom da bi omogućili potrebno vrijeme da se kost iznova formira.

Što znači rekonstrukcija kosti?

S obzirom na to da parodontitis razara kost, u određenim slučajevima i ovisno o nastalim oštećenjima potrebno je:

 • remodelirati kost kako bi se zubno meso pravilno prilagodilo površini korijena
 • napraviti koštanu transplantaciju 
 • napraviti regeneraciju kosti 

Regenerativna parodontna terapija uključuje korištenje proteina ili koštanih zamjenskih transplantata i membrana za rekonstrukciju kosti koja je razorena zbog parodontitisa. 

Presađivanje kosti izvodi se kako bi se povećala širina i visina čeljusne kosti na mjestu implantata. Na kraju postupka, desni se zašiju natrag na mjesto oko zuba i šavovi se obično ostavljaju na mjestu jedan do dva tjedna prije nego što se uklone. 

Regeneracija kosti pomaže da se koštanim stanicama da prednost u odnosu na druge vrste stanica. Cilj je povećati njihov broj kako bi popunile područje gdje je došlo do gubitka koštane mase.

Regeneraciju kosti možemo postići jednom od sljedećih metoda: 

Dentin graft

Djelomično demineralizirani dentin graft obećavajući je materijal za regeneraciju kosti. Nakon ekstrakcije Vašeg zuba (koji mora zadovoljavati određene kriterije), zub se pripremi, samelje te tretira otopinama. Tako pripremljen nadomjestak naziva se Dentin graft. Njegova pozitivna značajka je što je moguća priprema transplantata tijekom zahvata te neposredno umetanje na mjesto defekta. Omogućava osteoindukciju, osteokondukciju, osteointegraciju i brže cijeljenje. Zub je idealan nosač jer sadrži matične stanice i faktore rasta. Dentin je dobra zamjena za kost, a može se koristiti – demineraliziran i deproteiniziran. Demineralizirani graft ne sadrži mikroorganizme zbog posebne pripreme potapanjem u različite otopine. Dentinski graft stoga može stimulirati formiranje nove kosti.

Postupak zahvata: Zub se ekstrahira, pripremi, samelje  u DentinGrinder-u,   potapa u 3 različite otopine  u određenom vremenskom periodu te vraća u mjesto u kosti nastalo vađenjem zuba kao materijal za koštanu regeneraciju pomiješan  s hijaluronskom kiselinom zbog njezinih pozitivnih svojstava.

Emdogain

Emdogain se koristi za pomoć u liječenju parodontalne bolesti i recesije desni u kombinaciji s parodontnom kirurgijom. Emdogain se sastoji od jedinstvene skupine proteina nazvanih proteini caklinskog matriksa. Ovi proteini su isti oni koji su pomogli Vašim zubima da se razviju kada ste bili dijete. Oni zapravo imitiraju zbivanja koja su se događala prilikom razvoja parodontnih tkiva i zuba.

Hijaluronska kiselina i kirurška parodontna terapija

Istraživanja pokazuju da upotreba hijaluronske kiseline zajedno s kirurškom parodontnom terapijom poboljšava kliničke rezultate terapije dodatnim smanjenjem dubine sondiranja  i povećanjem pričvrstka  kod infrakoštanih defekata u odnosu na kiruršku parodontnu terapiju bez primjene hijaluronske kiseline.

Klinička primjena hjaluronskih membrana, gelova i kolagenskih spužvi tijekom  kirurške  terapije može smanjiti bakterijsku kontaminaciju kirurške rane te tako smanjiti rizik od postoperativne infekcije  i omogućuje bolju regeneraciju.

Hijaluronska kiselina u liječenju gubitka interdentalne papile

Interdentalna papila je interdentalni dio slobodne gingive koji ima jedinstvene anatomske,histološke i molekularne karakteristike. Iako anatomski malena struktura, ima značajnu ulogu u estetici, posebice kada je vidljiva prilikom osmijeha.  Estetika osmijeha može biti narušena ili dimenzijskim promjenama interdentalne papile ili njezinim gubitkom. Uslijed gubitka interdentalne papile zapravo nastaje gubitak zubnog mesa. Gubitku zubnog mesa  doprinose različiti faktori kao što su dob, parodontne bolesti, oblik ruba krunice, zakrivljenost korijena zuba i smještaj kontaktne točke.

Posljednjih godina pojavili su se različiti pristupi u liječenju gubitka interdentalne papile poput injekcija gela hijaluronske kiseline i interdentalne papile.

 1. Potporna terapija –  s obzirom na to da je parodontitis kronična bolest, terapija je dugotrajna i cjeloživotna te uključuje kontinuirane dolaske kojima održavamo rezultate postignute aktivnom terapijom.  Dugoročni uspjeh terapije ovisi o dva čimbenika: oralnoj higijeni samog pacijenta i redovitim pregledima. Nakon završetka liječenja, vaš će stomatolog redovito pregledavati stanje vaših desni kako bi provjerio je li upala zaustavljena. Učestalost vaših kontrolnih pregleda ovisit će o težini bolesti i vašem individualnom riziku od moguće progresije bolesti. Obično se kontrolni pregledi zakazuju svakih tri do šest mjeseci. Redoviti kontrolni pregledi su od ključne važnosti kako bi se osiguralo da se parodontoza ne vrati i ne izazove daljnje uništavanje desni te kosti i ligamenata koji podupiru zube. Također ćete dobiti savjete o tome kako promijeniti svoje navike u oralnoj higijeni kako biste bili sigurni da se bolest neće vratiti.

Većina ljudi već se idući dan nakon zahvata vraća na posao i drugim aktivnostima bez posebnih tegoba. Jedini simptom koji se pojavljuje kod većine pacijenata nakon tretmana obično je preosjetljivost zuba na hladno. Taj se problem uspješno rješava upotrebom specijalnih pasti za osjetljive zube ili premazivanjem zuba posebnom tekućinom.

Najvažnije je zapamtiti da se Vaša bolest desni može vratiti. Stoga je nakon tretmana bitna briga za desni.

Pomičnost zuba jedna je od posljedica težih oblika periodontitisa. Ali uz pravovremenu terapiju čak 50% pacijenata ne izgubi niti jedan zub. Kako se kost oko Vaših zuba smanjuje, tako se smanjuje i primarni sustav podrške za Vaš zub. S manje kosti koja podržava zub i stalnom upalom zubnog mesa, zub se može početi klimati. U idealnom slučaju, želimo liječiti zub prije pojave takvih simptoma. U teškim oblicima bolesti, dolazi do vađenja zubi i protetske rehabilitacije. Radi gubitka zuba potrebno je ugraditi protetski nadomjestak. Dentalni implantati mogu biti optimalno rješenje za svakoga kome nedostaje jedan ili više zuba. Važan preduvjet je naravno potpuno razvijeno koštano tkivo.

Parodontitis i protetska rehabilitacija

Dentalnim implantatima možete nadoknaditi jedan, više ili sve zube. Ako vam nedostaju svi zubi u gornjoj ili donjoj čeljusti možete odabrati most nošen na najmanje šest implantata. Drugi izbor je proteza koja se sidri na dva ili više implantata. Proteza ostaje sigurno na mjestu, ali ju je jednostavno odstraniti.

Pacijenti koji žele dentalne implantate moraju zadovoljiti neke kriterije. Usna šupljina mora biti sanirana. To znači da se izvade svi zubi koji moraju biti izvađeni, da se svi karijesi saniraju i što je najvažnije da pacijenti koji imaju parodontitis najprije saniraju tu bolest. Ako se implantati postave u usnu šupljinu u kojoj je aktivna parodontna bolest, postoji opasnost da oko implantata nastane infekcija koja će posljedično dovesti do ispadanja implantata. Nadalje, izuzetno je važno da oralna higijena kod pacijenata koji se odluče na terapiju implantatima bude izuzetno dobra, jer se implantati mogu dugoročno održavati jedino ako je oralna higijena odgovarajuća. Nakon postavljanja dentalnih implantata potrebno je redoviti posjećivati specijalistu parodontologa kako bi se implantati održavali i na vrijeme spriječile moguće komplikacije.

Kako se koštani oslonac oko zuba smanjuje, zubi se mogu pomaknuti ili rotirati (zubni drifting). Ovaj proces je obično postupan, ali možete primijetiti povećanje razmaka između zuba ili pomicanje zuba. U idealnom slučaju, dobro je liječiti bolest desni prije ove faze, pri čemu bi ono trebalo spriječiti daljnje pomicanje zubi. Kada je riječ o pacijentima s uznapredovalim oblikom parodontne bolesti, često se pribjegava kombiniranoj parodontološko-ortodontskoj terapiji kao najboljem načinu za rješavanje estetskih, ali i funkcionalnih problema pacijenta.

Periodontitis je bolest koja se upravo pravilnom primjenom oralne higijene može prevenirati! Samo 5 posto pacijenata koji imaju teški oblik bolest imaju progresiju bolesti desni. Kako i koliko često perete zube utječe na vaše cjelokupno zdravlje!

Osnovni elementi dobre oralne higijene su:

 • Pranje zubi najmanje dva puta dnevno, dvije minute, ručnom ili električnom četkicom. Potražite savjet stomatologa o najboljim tehnikama pranja zubi.
 • Čišćenje prostora između zuba barem jednom dnevno koristeći interdentalne četkice (koje se nazivaju i interproksimalne četkice) i zubni konac ako su razmaci premali za četkice. Interdentalno čišćenje treba obaviti prije pranja zuba.
 • Nakon pranja zubi, mogu se koristiti antiseptičke vodice za ispiranje usta jer one mogu spriječiti nakupljanje plaka do 12 sati. Pitajte svog stomatologa trebate li koristiti vodicu za ispiranje usta i koja bi bila prikladna za vas.
 • Posebnu pozornost treba posvetiti temeljitom čišćenju oko krivih ili zbijenih zuba, te oko ispuna, krunica i proteza jer se na tim mjestima lako nakuplja plak.
Media

Galerija

U našim moderno opremljenim ordinacijama očekuje vas tim vrhunskih stručnjaka, koji će pronaći najbolje rješenje za vaše dentalne probleme. Birajte Polikliniku Božić, u kojoj san o zdravom, funkcionalnom i lijepom osmijehu postaje stvarnost!